Novice
O zemeljskem plinu in
plinskih tehnologijah.
Novice

Audi in Viessman začela proizvodnjo e-plina po novem postopku

Izpopolnjen postopek za pridobivanje sintetičnega zemeljskega plina odpira možnosti, da bo kot vire ogljikovega dioksida mogoče izkoriščati tudi manjše čistilne naprave in obrate za pridobivanje bioplina.

Izpopolnjen postopek za pridobivanje sintetičnega zemeljskega plina odpira možnosti, da bo kot vire ogljikovega dioksida mogoče izkoriščati tudi manjše čistilne naprave in obrate za pridobivanje bioplina.

Audi je s proizvodnjo sintetičnega zemeljskega plina po postopku »Power-to-Gas« (iz elektrike v plin) kot prvi na svetu začel že leta 2013 in pri tem uporabljal CO2, ki je nastajal kot odpadni produkt v bioplinarni v neposredni bližini obrata. Do zdaj je Audijev e-plin nastajal po kemično-kataličnem postopku, ki se izvaja pri visokem tlaku in visoki temperaturi. V dveh procesnih korakih potekata elektroliza in metanizacija. Najprej se električna energija, pridobljena iz obnovljivih virov, uporabi za cepitev vode na kisik in vodik. V drugem procesnem koraku vodik s CO2 reagira v sintetični metan.

Po novem postopku, ki ga je Audi razvil v sodelovanju s podjetjem Viessman, metanizacija poteka popolnoma biološko. Visoko specializirani mikroorganizmi skozi svojo celično steno absorbirajo v tekočini raztopljeni vodik in ogljikov dioksid. Iz teh molekul nato nastane nova molekula metana. Celoten proces poteka pri zmernem tlaku (približno pet barov) in razmeroma nizkih temperaturah.

Navedeni pilotni projekt je prvi obrat v Nemčiji, ki deluje po načelu »Power-to-Gas« in v katerem se biološka metanizacija odvija v industrijskem merilu. Velika prednost novega postopka je, da se ogljikov dioksid predela neposredno iz surovega bioplina – za razliko od kemične metanizacije pri tem postopku ni potrebno, da bi bil ogljikov dioksid prisoten v visoko koncentrirani in prečiščeni obliki. S tem se odpirajo možnosti, da bo kot vire CO2 mogoče izkoriščati tudi manjše čistilne naprave in obrate za pridobivanje bioplina, v katerih bioplina ne čistijo.

Vir: ERDGAS

Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača