Novice
O zemeljskem plinu in
plinskih tehnologijah.
Novice

Mednarodni test ekoloških karakteristik osebnih vozil (EcoTest)

Med desetimi najbolj ekološkimi vozili jih je šest s pogonom na stisnjen zemeljski plin (CNG)

Med desetimi najbolj ekološkimi vozili jih je šest s pogonom na stisnjen zemeljski plin (CNG)

EcoTest je najnatančnejši test škodljivih vplivov vozil na okolje, ki ga od leta 2003 izvaja nemško avtomobilsko združenje ADAC. V test so zajeti izpusti toplogrednih plinov in onesnaževal, kot so prašni delci (PM10). Med laboratorijskim testiranjem se izpusti vozil merijo s simuliranjem različnih tipov vožnje (vožnja po avtocesti, mestna vožnja, itd.), upošteva pa se tudi učinek dodatne opreme vozil, kot je klimatska naprava. Prednost EcoTesta je, da vsebuje veliko večji nabor testnih parametrov kot drugi ekološki testi. Poleg emisij CO2 se med testom merijo tudi emisije onesnaževal (HC, CO, NOx, trdni delci).

ADAC EcoTest so v Evropi dobro sprejeliproizvajalci in tudi kupci vozil, zato se je v zadnjem desetletju uveljavil kot referenčni primerjalni test. Rezultati poglobljenih testov o okoljskem odtisu vozil so prikazani z zvezdicami na šest stopenjski lestvici od 0 do 5 in s točkami. Več zvezdic pridobi testirano vozilo, prijaznejše je do okolja.

Vozilo na CNG največ točk med 267 vozili

Na testiranjih so se odlično odrezala vozila s pogonom na CNG, ki so dosegla nizek ekološki odtis in so si večinoma prislužila od štiri do pet zvezdic. Po rezultatih testa, ki jih je objavil ADAC in si jih lahko ogledate tukaj, je med 10 okolju najprijaznejšimi vozili, kar šest vozil s pogonom na CNG. Več o rezultatih zadnjega testa, na katerem je sodelovalo 267 vozil, si preberite na spletni strani EcoTest.

Koliko zvezdic okoljske odličnosti dosega vaše vozilo?

Na spletni strani ecotest.eu si lahko pogledate, katere okoljske parametre je treba preveriti pri vozilu in kako so se na EcoTestu odrezala osebna vozila priznanih proizvajalcev. Kako se je na testu odrezal vaš model vozila, si oglejte na podstrani Rezultati (ang. “Results”).

Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača