Novice
O zemeljskem plinu in
plinskih tehnologijah.
Novice

Odprta dva razpisa Eko sklada tudi za vozila na CNG

Za občine s sprejetim Odlokom o načrtu za kakovost zraka ima Eko sklad odprta dva aktualna razpisa, in sicer za nakup avtobusov in komunalnih vozil.

Za občine s sprejetim Odlokom o načrtu za kakovost zraka ima Eko sklad odprta dva aktualna razpisa, in sicer za nakup avtobusov in komunalnih vozil.

Prvi razpis je namenjen nepovratnim finančnim spodbudam za nakup novih avtobusov za izvajanje javnega mestnega potniškega prometa. Njegov namen je širiti nove avtobusne linije oziroma zamenjati zastarele avtobuse z visokimi izpusti delcev PM10 z novimi, ki imajo nižje emisije. Posredni cilj je s sodobnejšimi avtobusi tudi znižati raven hrupa ter izboljšati trajnostno mobilnost. Nepovratna sredstva bodo med drugim dodeljena tudi za nakupne novih avtobusov na stisnjen zemeljski plin (CNG), avtobusi pa morajo imeti emisijski razred EURO VI.

Drugi razpis pa je namenjen nepovratnim finančnim spodbudam za nakup novih komunalnih vozil. Njegov namen je prav tako zamenjati zastarela komunalna vozila z visokimi izpusti delcev PM10 s sodobnimi, ki imajo nizke emisije. Učinek menjave teh vozil prinese izboljšanje kakovosti zraka in bivanja. Nepovratna sredstva so namenjena tudi za nakup novih vozil na stisnjen zemeljski plin (CNG), kategorije N1 ali N2.

Na naši strani najdete tudi dobre prakse z vozili na CNG v javnem potniškem prometu in v komunalnih podjetjih

Več o razpisu za avtobuse >>

Več o razpisu za komunalna vozila >>

Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača