Novice
O zemeljskem plinu in
plinskih tehnologijah.
Novice

Primeri dobre prakse: CNG-mobilnost v Španiji

EDP, SEAT in Volkswagen-Audi España sklenili partnerstvo pri promociji in razvoju infrastrukture za uporabo vozil na stisnjen zemeljski plin (CNG).

EDP, SEAT in Volkswagen-Audi España sklenili partnerstvo pri promociji in razvoju infrastrukture za uporabo vozil na stisnjen zemeljski plin (CNG).

EDP, SEAT in Volkswagen-Audi España so podpisali sporazum o soglasju, katerega namen je promovirati razvoj vozil na CNG in spodbujati gradnjo potrebne infrastrukture. CNG v primerjavi s tradicionalnimi naftnimi gorivi uporabnikom omogoča velik prihranek pri stroških goriva in občutno zmanjša izpuste vozil. Sporazum bo veljal dve leti, ob soglasju vseh treh pa ga je mogoče podaljšati. Sporazum so podpisali v okviru skupne strategije udeleženih družb, katere cilj je podpirati trajnostno mobilnost z uporabo alternativnih goriv, kot je zemeljski plin, in s tem sodelovati v boju proti podnebnim spremembam ter izboljševati kakovost zraka v mestih.

Skladno s sporazumom bodo EDP, SEAT in Volkswagen-Audi España sodelovali pri razvoju skupnih komercialnih paketov, ki bodo vključevali vozila na CNG, polnilno infrastrukturo in dobavo CNG-ja. Nove kupce bodo poskušali pritegniti z različnimi kampanjami.Sporazum predvideva tudi oblikovanje komercialnih ponudb za izposojevalnice avtomobilov, s čimer bi njihove vozne parke prenovili z vozili na CNG. Poleg tega bodo omenjene družbe razvijale skupne predstavitvene projekte trajnostne mobilnosti, v katerih bosta SEAT in Volkswagen-Audi España zagotovila vozila na CNG, EDP pa bo poskrbel za potrebno polnilno infrastrukturo.

Partnerji bodo usklajevali različne dejavnosti za ozaveščanje javnosti o prednostih vozil na zemeljski plin. Pobude bodo oblikovale tako družbe same kot tudi v partnerstvih z organizacijami iz pristojnih sektorjev ali z javnimi upravami. Izdelali bodo tudi zemljevide z geografsko razporeditvijo infrastrukture za CNG.

Na podlagi sporazuma bosta SEAT in Volkswagen-Audi España oblikovala komercialne ponudbe za svoja vozila na CNG, te pa bodo prilagojene načrtu obnove voznega parka, ki ga je sestavil EDP. Poleg tega bodo družbe proučile možnost namestitev večjega števila javnih polnilnic za CNG pri pomembnih trgovcih z avtomobili.

Miguel Stilwell, generalni direktor EDP España, ki je vodilno špansko podjetje v energetskem sektorju, je povedal: »Naša zavezanost k trajnostni mobilnosti nenehno napreduje. V baskovskih deželah smo že odprli prvo polnilno postajo za CNG, kmalu pa se bodo odprle še številne nove polnilnice. Naš distributer zemeljskega plina je prvo podjetje, katerega celotni vozni park poganjajo okolju prijazna goriva.«

Ramón Paredes, podpredsednik oddelka za vladne in institucionalne odnose pri Skupini SEAT in Volkswagen v Španiji, je poudaril prednosti CNG-ja za uporabnike: »Stisnjeni zemeljski plin je varno in trajnostno gorivo, ki prinaša velike prihranke, saj je njegova cena precej nižja od cene tradicionalnih goriv. V primerjavi z dizelskimi vozili je lahko prihranek pri gorivu do 30-odstoten, v primerjavi z bencinarji pa kar do 50-odstoten.«

Predsednik družbe Volkswagen-Audi España Francisco Pérez Botello pa je spregovoril o prednostih vozil na zemeljski plin z okoljskega vidika: »Pri uporabi te vrste goriva so izpusti ogljikovega dioksida v primerjavi z bencinom do 25 % manjše, izpusti NOx pa so v primerjavi z dizelskim gorivom manjše za več kot 85 %.«

Vir: NGV Global News

Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača