Novice
O zemeljskem plinu in
plinskih tehnologijah.
Novice

Stisnjen zemeljski plin (CNG): okolju prijazno in cenovno ugodno gorivo prihodnosti.

S ŠKODO Octavia G-TEC iz Berlina v Jesolo na jadranski obali za dobrih 35 evrov - 3,04 evra za 100 km vožnje

S ŠKODO Octavia G-TEC iz Berlina v Jesolo na jadranski obali za dobrih 35 evrov - 3,04 evra za 100 km vožnje

Avstrijec Gerhard Plattner, lovec na vozniške rekorde, je za 1.172 kilometrov dolgo pot med Berlinom in Jesolo v Italiji, ki jih je prevozil s ŠKODO Octavia G-TEC s pogonom na stisnjen zemeljski plin (CNG), za gorivo porabil le 35,71 evra. Rekord je postavil v tekmovanju varčne vožnje z družino Baumann iz Berlina, ki je za isto pot  s ŠKODO G-TEC porabila goriva za približno 44 evrov.

Pot, ki je večinoma potekal po avtocestah in cestah, rezerviranih za motorna vozila, je končal s povprečno porabo 2,93 kilograma zemeljskega plina (metana) na 100 kilometrov in pri tem v povprečju na vsak kilometer v zrak izpustil le 81 gramov ogljikovega dioksida.

»Ta rezultat kaže, kako poceni in okolju prijazna je vožnja z Octavio G-TEC«, je poudaril Škodin član sveta za razvoj, dr. Frank Welsch. »CNG tehnologija združuje okolju prijazno mobilnost z niskimi operativnimi stroški, hkrati pa zagotavlja odlično vozniško izkušnjo«.

Obe Škodi Octaviji sta tehtali 1.700 kg. Ker je bil Plattner sam v avtomobilu, so njegov avtomobil obtežili z vodnimi tanki, da je dosegel enako težo kot Škoda Octavia G-TEC, v kateri se je peljala štiričlanska družina Baumann.

Tudi takšni dosežki dokazujejo, da je stisnjen zemeljski plin (CNG) zagotovo cenovno najbolj ugodno in ekološko sprejemljivo pogonsko gorivo prihodnosti.

Nova ŠKODA Octavi G-TEC je v dveh modelih (saloon in estate) na evropskem trgu dostopna od maja. Oba modela poganja motor 1,4 TSI z močjo 81kW (110 konjskih moči), ki lahko deluje na bencin ali na stisnjen zemeljski plin.

Uradno novico podjetja ŠKODA o tem dosežku si lahko preberete tukaj.

Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača