Novice
O zemeljskem plinu in
plinskih tehnologijah.
Novice

V Nemčiji že skoraj 100 tisoč vozil na zemeljski plin

V enem letu se je število vozil na CNG povečalo za 1,8 odstotka

V enem letu se je število vozil na CNG povečalo za 1,8 odstotka

Biometan in metan dostopna po konkurenčni ceni

Obnovljivi vir biometan predstavlja okoli 22 odstotkov celotne količine metana oziroma zemeljskega plina, ki se proda kot pogonsko gorivo. Cena stisnjenega zemeljskega plina je v Nemčiji konkurenčna zaradi nižjih davčnih stopenj. Cena za kilogram CNG se trenutno giblje okoli 1,10 EUR. Nižji davki za zemeljski plin kot pogonsko gorivo bodo prenehali veljati v letu 2018. Podaljšanje znižanih davčnih stopenj je ena glavnih zahtev avtomobilske in plinske industrije za njihovo nadaljnje vlaganje v vozila in infrastrukturo.
 

920 polnilnih mest za CNG, pospešitev izgradnje infrastrukture za UZP v letu 2015

CNG je v Nemčiji dostopen na 920 bencinskih servisih, od katerih jih je 840 odprtih za javnost. Polnilna mesta za CNG ne zagotavljajo utekočinjenega zemeljskega plina (UZP). V zadnjem času je bil tudi glede polnilnih mest za UZP dosežen velik napredek z odobritvijo modela za gradnjo polnilnic za UZP. To bo omogočilo izgradnjo terminalov za utekočinjeni zemeljski plin. Prvi terminali bodo v Nemčiji zgrajeni že prihodnje leto. Dejavnosti za izgradnjo infrastrukture za uporabo UZP potekajo v okviru evropskega projekta Modri koridorji, katerega cilj je vzpostaviti čezevropsko mrežo polnilnic za UZP.
 

Spodbude za rast gospodarskih vozil na CNG zagotavljajo lokalne oblasti

Številna mesta dajejo lokalne spodbude za vozila s pogonom na zemeljski plin, zlasti za taksije, avtošole in druge skupine poslovnih uporabnikov. Poleg tega državna razvojna banka KFW ponuja program spodbud za izgradnjo polnilnic za zemeljski plin, ki pa se koristijo v majhnem obsegu zaradi zapletenih postopkov pri pridobivanju spodbud.


Za več informacij obiščite spletno stran Erdgas Mobil.

Povzeto po informacijah na spletni strani Evropskega združenja za vozila na bio in zemeljski plin.

Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača