Novice
O zemeljskem plinu in
plinskih tehnologijah.
Novice

Reli Modri koridorji 2014

Promocija transporta na zemeljski plin

Promocija transporta na zemeljski plin

Med 7. in 31. oktobrom 2014 poteka osmi reli Modri koridorji (Blue Corridor Rally 2014), ki je namenjen predstavitvi prednosti transporta z zemeljskim plinom  - gorivom prihodnosti. Vozila na zemeljski plin podpornikov projekta Modri koridorji, energetskih podjetij Gazprom in E.ON, bodo opravila 6600 kilometrov dolgo pot od Moskve preko Milana do Sankt Peterburga. 24. oktobra se bodo vozila ustavila v Sloveniji na poti iz Milana v Beograd.

Ob reliju karavane CNG vozil bodo v mestih kjer se bo karavana ustavila, potekale okrogle mize o prihodnosti transporta. Reli modri koridorji je priložnost za srečanje s predstavniki avtomobilske in energetske industrije, odločevalci, okoljevarstveniki in avtomobilskimi entuziasti, ki bodo pojasnili zakaj je zemeljski plin ekonomična, okolju prijazna in varna alternativa naftnim gorivom. Dogodki bodo prav tako priložnost za spoznavanje inovativnih vozil na zemeljski plin. 

 Osma izvedba relija modri koridorji je bila načrtovana s ciljem spodbujanja vzpostavljanja infrastrukture, ki jo potrebujemo za vzpostavitev preko evropske avtoceste na zemeljski plin. Izgradnja zadostnega števila polnilnih mest in vzpostavitev sistemov za transport zemeljskega plina do polnilnih mest bosta spodbudila večje število potencialnih uporabnikov vozil in upravljavcev flot k odločitvi za nakup CNG vozil.

V Sloveniji se delež vozil na CNG povečuje zelo počasi. K temu prispeva slaba mreža polnilnic, ki trenutno ne zagotavlja uporabniku prijazne uporabe vozil po celotni Sloveniji. Eden izmed razlogov za počasnejši razvoj tega alternativnega pogonskega goriva je občutno slabša podpora države v primerjavi z nekaterimi državami v soseščini. Občutno manjše onesnaževanje okolja in prihranki pri izdatkih za gorivo pa govorijo v prid hitri gradnji mreže polnilnic in s tem zagotovitvi nujnih pogojev za mobilnost  prihodnosti – na zemeljski plin, tudi v Sloveniji.

Povezava do spletne strani  »Blue Corridor Rally 2014«.

Priklop zemeljskega plina
Zemeljski plin se splača in poplača